Servisní list 1Q-2024

4.4.2024

ÚVĚRY & BYDLENÍ

Snížení úrokových sazeb Českou národní bankou oživilo trh s nemovitostmi. Kdo chce ale svůj dům či byt zhodnotit a dobře prodat, musí v drtivé většině případů počítat s jeho opravou či s rekonstrukcí. 

Po zásahu ČNB hypoteční úrokové sazby postupně klesají, což společně s možností získat dotaci na rekonstrukci starších domů v programu „Oprav dům po babičce“ přináší oživení trhu. Poptávka v oblasti bytů přitom stále výrazně převyšuje nabídku. Podle Českého statistického úřadu bylo v Praze v roce 2023 dokončeno okolo 6 tisíc nových bytů, ale skutečná poptávka je nejméně dvojnásobná – alespoň 1 000 nových bytů měsíčně.

Jak se budou vyvíjet úrokové sazby v nejbližším období? 🧮

To, že úrokové sazby začaly postupně klesat, není jen suchý ekonomický fakt; je to zpráva plná naděje pro mnohé domácnosti a podniky, které se potýkají s vyššími úroky na úvěrech a hypotékách.

Z hlediska refinancování hypoték má toto snížení sazeb přímý vliv. Zatímco ještě v minulém roce klienti refinancovali své hypotéky s úrokem kolem 5,5-6 %, nyní se úrokové sazby dostaly k 5 % (bez pojištění) a je možné, že snížení úrokových sazeb bude akcelerovat další pád až směrem ke 4 %.

Očekává se, že banky budou reagovat postupně a opatrně, přičemž úplné přizpůsobení se novým podmínkám může trvat až do května, nebo dokonce po dalším měnově politickém zasedání ČNB, naplánovaném na 2. 5. 2024.

Každopádně už dnes je ale pravděpodobné, že snížení úrokových sazeb může rozpoutat značný apetit po refinancování.

Důležitým aspektem je také to, že banky si pravděpodobně budou přát udržet své marže co nejdéle, zejména s blížícím se zavedením nové regulace týkající se refinancování hypoték v září. Tato regulace, která zavádí nový poplatek v případě refinancování hypotéky, může vyvolat zesílení konkurenčního boje mezi bankami.

Jak dál s nemovitostmi?  🏚️

Pro rok 2024 očekáváme podobný vývoj jako ve druhé polovině roku 2023. Ceny budou pravděpodobně stagnovat nebo mírně růst v řádech jednotek procent. Plošné zlevňování už neočekáváme. Nevylučujeme však, že některá krajská města ještě nepatrnou korekci cen zažijí.


SPOŘENÍ & INVESTOVÁNÍ

SPOŘENÍ důchodové (spoření si na PENZI): 👴🏻🧓🏻

Doplňkové penzijní spoření – zkratka DPS je jeden z několika státem podporovaných způsobů zajištění se na stáří. Oproti penzijnímu připojištění (které již nelze sjednat) není zde v DPS garantován klientovi výnos.

Aktuálně: Od roku 2024 byly schváleny v penzijním spoření změny. Prodlužuje se minimální délka spoření, zvyšuje se minimální měsíční částka spoření pro nárok na státní příspěvek, nově nebudou mít nárok na státní příspěvek starobní důchodci a dále se zvyšuje možný daňový odpočet. Některé změny platí od 1. ledna 2024 a některé od 1. července 2024.

Změny od 1. 1. 2024.

Změny s účinností od 1. 7. 2024

INVESTOVÁNÍ: 💱

Jak se vyvíjí situace počátkem letošního roku? 📺

„Tvrdohlavá inflace“ – Před rokem byla v ČR inflace 17,5 % a letos predikce 🛒 INFLACE dle ČNB ve výši 2,1 %.

AKCIOVÁ jízda 🚀. Akciové trhy v letošním roce překonávají svá historická maxima. Co se změnilo, proč jsme se přepnuli k růstu? Mimo to, že hlavní hráči v indexech opravdu „dělají čísla“ – a tedy firmy mají zdravé zisky, svou roli hraje i víra investorů v brzké snižování úroků u centrálních bank. Proč víra? Americký FED (pro naše portfolio je FED ta nejdůležitější centrální banka) úroky ještě nesnižuje – ale už o tom nahlas uvažuje, a tak investoři věří, že se v průběhu letošního roku začnou centrální úrokové sazby opravdu snižovat, což je vždy dobrá zpráva pro akciový i dluhopisový svět. Teď to vypadá tak, že snižovat asi začneme ve druhé polovině roku. Je zde předpoklad, že letos snížíme sazby asi o 0,75 %. Faktem zůstává, že FED zatím drží úroky vysoko, a to na úrovni 5,5 %, což je nejvyšší od roku 2001 (!) a to „drží ekonomiku pod krkem“.

Jak se dařilo našemu investičnímu portfoliu – BASE? 📊

Rok 2024 se nese ve znamení výrazných nárůstů. První kvartál již přinesl výnos + 10 %. Za 12 měsíců tak dosahujeme na portfoliu vynikajících + 26 %.

Obrázek 1. Výnos portfolia BASE 80 : 20 (akcie : dluhopisy); zdroj: justETF.com

 

Souhrnný popis našeho portfolia (dlouhodobá investiční strategie):  Portfolio BASE CZ 2024

Jaký bude rok 2024? 📈

Čtete v médiích: Dosáhli jsme historických maxim, a teď asi přijde pokles“. Máme se obávat? V letošním roce opravdu hlavní sledované INDEXY vícekrát překonaly svá historická maxima. Nemyslíme si však, že je důvod k obavám. To, co bychom naopak zdůraznili je fakt, že na akciích ani na dluhopisech nevidíme žádné významné přehřátí, ani zvýšené riziko. Naopak, ze statistického pohledu vyplývá, že po dosažení historických maxim většinou následuje nadprůměrný rok. V USA je volební prezidentský rok (v portfoliu BASE převažuje Americký trh), což také znamená, že statisticky můžeme očekávat nadprůměrný rok. Stále ale platí, že v našich portfoliích jsme připraveni i na „scénáře poklesu“. A tak znovu odpovídáme na otázku – „Kdy je nejlepší čas na investování?“ … včera bylo pozdě ✊🏻.

Kontakt na PORADCE:

ZDE klikněte 🙂


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *