Hypotéky – aktualita – leden 2021

6.1.2021

Banky snižují odhadní ceny nemovitostí.

Upozornění: Banky jsou kvůli nejistému výhledu ekonomiky a realitního trhu opatrnější v odhadech cen zastavovaných nemovitostí.

Banky reagují na to, že ekonomická nejistota a konec splátkového moratoria zvýšily riziko nárůstu počtu nesplacených hypoték. Řada finančních a realitních expertů navíc již dlouho varuje, že ceny nemovitostí jsou u nás velmi nadhodnocené. Česká národní banka (ČNB) teď toto nadhodnocení odhaduje v průměru na 17 procent, ve vybraných lokalitách s vysokým podílem investičních bytů jde ale až o 25 procent.


Nerozhoduje kupní cena, ale hodnota.

Zastavovaná nemovitost slouží bance jako záruka pro případ, že nebude poskytnutý úvěr splacen. Pokud dojde k dražbě zastavené nemovitosti, pak banka částkou z jejího prodeje uspokojí svoji pohledávku. Při výpočtu maximální možné výše poskytované hypotéky je přitom pro banku rozhodující hodnota nemovitosti a nikoli její skutečná kupní cena.


Podpis rezervační smlouvy neuspěchejte.

Doporučení: V současné době by si klienti měli dávat pozor i na rychlý podpis rezervační smlouvy. Může se totiž stát, že se KLIENTI zaváží ke koupi a banka jim posléze půjčí méně, než potřebují. „Rozumnější je si nechat hypotéku nejprve tzv. „před-schválit“, a až poté podepisovat rezervační smlouvu na vybranou nemovitost“.


Aktuální možnosti (SITUACI) možného financování nemovitosti lze konzultovat: ZDE 🙂

Zdroj informací: kompletní článek


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *